fietskop.jpg

Juridische en materiële ondersteuning
Het aanleggen van paden is professioneel werk. Velen denken zelfs dat zoiets belangrijks als de infrastructuur, ook die van en voor fietsers, onder de regie van de overheid valt.
De waarheid is echter dat de meeste wegen en paden een eeuwenlange geschiedenis hebben, en de meest voor de hand liggende belanghebbenden zoals eigenaren en plaatselijke gebruikers hebben eigenlijk altijd de regie totdat de overheid, met goedvinden van die belanghebbenden, een eeuwigdurende onderhoudsverplichting op zich neemt.
Bospaden, ontsluitingswegen van bedrijven, instellingen en landgoederen vormen echter een netwerk van vervlochten belangen waar de overheid minder, maar de recreant juist meer interesse heeft.
De wegenwet en de natuurschoonwet zijn het belangrijkste houvast inzake de toegankelijkheid, maar er zijn ook allerlei privaatrechtelijke constructies zoals de erfdienstbaarheid, waarop recreanten hun eigen netwerken bouwen.
Vooral de nieuwe Kerkepadenstichtingen hebben daar veel ervaring mee opgedaan.

Weblog
Discussie over al deze onderwerpen is mogelijk via
www.fietspadenstichting.blogspot.com

Hoe helpt de stichting?
Geld
Overal in Europa komen grote budgetten vrij voor de realisatie van greenways, groene infrastructuur waar alle ongemotoriseerd verkeer kan en mag komen. Oude spoorbeddingen en jaagpaden worden bij honderden kilometers tegelijk getransformeerd tot leefruimte voor rolstoelers, rolschaatsers, fietsers, ruiters, wandelaars en andere natuurbelevers.
Lees de Verklaring van Lille!
De budgetten van de Europese Unie zijn niet afhankelijk van locale of regionale autoriteiten, evenmin als charitatieve instellingen die de beleving van natuur en landschap ondersteunen.
Vrijwilligers
Nederland heeft een bloeiende cultuur van vrijwilligerswerk, vrijwilligers die dankzij scholing en democratie bovendien goed de weg weten in de wereld van geld en politiek. Vooral vrijwilligers in natuur en landschap zijn bovendien bereid om zwaar werk te doen om de natuur toegankelijk te maken. Onder deze vrijwilligers waren al vele pioniers die het (fiets)wiel telkens opnieuw uitvonden..
De stichting
Voor het eerst sinds het  bestaan van de fiets wordt nu ook alle informatie over bestaande fietsvoorzieningen op een rij gezet, niet alleen ligging, techniek, financiering, maar ook de juridische status die fietsvoorzieningen kunnen hebben. Om meedenken door het publiek te stimuleren komt er een website die de paden toont, de knelpunten laat zien en discussiemogelijkheden biedt.
Voor publicatie van kaarten en gidsen werkt de stichting samen met de cartografen van smulderskompas.

Fietspadverenigingen etc.
Vrijwilligers in natuur en landschap die natuurbeleving zonder auto bereikbaar helpen maken: (lijst onvolledig)
voorz.: Jan Willem Gast
email: janwgast@zonnet.nl